L’associació Todos En Azul, impulsora de la beca, demana el suport de l’Ajuntament de Tarragona per donar-li continuïtat i potenciar-la
L’associació tarragonina Todos En Azul, que dona suport a les famílies amb nens i nenes amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), va realitzar ahir dilluns l’acte de lliurament de la nova beca d’equinoteràpia per a infants amb autisme a les instal·lacions del Club Hípic Tomás Santiago, situat entre Vinyols i Cambrils. L’afortunada del sorteig va ser la veïna d’Altafulla, Esther Esteve Marsal, que es beneficiarà d’aquesta beca valorada en 1.200 euros i que permetrà a la seva filla rebre, a partir de setembre, sessions setmanals d’equinoteràpia durant un any.
El president de Todos En Azul, Juanjo Caravaca, es va mostrar molt satisfet de la participació obtinguda en aquesta primera convocatòria -52 famílies-. Caravaca va anunciar que la seva voluntat és parlar amb l’Ajuntament de Tarragona per «obtenir una col·laboració o ajuda que permeti seguir ajudant a famílies com la de l’Esther».
Per la seva banda, l’Esther Esteve, la mare premiada, va mostrar el seu agraïment per la importància que té l’equinoteràpia: «Estem molt contents perquè la Queralt té nivells de tensió alts i, si amb aquestes sessions es relaxa i li van bé, serà molt bo per ella».
Cal recodar que aquesta primera beca de teràpia amb cavalls ha estat possible gràcies als donatius recaptats per la Perruqueria Somnis de Torreforta i per la col·laboració del Club Hípico Tomás Santiago. La María Jesús, propietària de la perruqueria, explica que van recollir donatius tant dels clients del barri com d’altres famílies sensibilitzades: «És obligació del que pot, ajudar al que ho necessita».
A l’acte hi van assistir per mostrar el seu suport a la iniciativa la primera tinent d’alcalde i consellera de Benestar Social de Tarragona, Carla Aguilar-Cunill, la consellera d’Esports de Tarragona, Mary López, el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), Alfonso López, i el president de l’ADT Torreforta, Robert Hernández, entre altres.
En acabar l’acte, la consellera d’Esports de Tarragona, Mary López, va declarar en una atenció als mitjans que «des de l’Ajuntament s’ha de valorar aquesta iniciativa i hi hem de treballar».
Les sessions d’equinoteràpia
La teràpia assistida amb cavalls no tan sols proporciona beneficis físics, sinó que sobretot, aporta beneficis emocionals, de comunicació, habilitats socials, regulació de la conducta, control d’estrés i angoixa.
La terapeuta Sandra Ramírez, que s’encarregarà de dirigir les sessions d’equinoteràpia, explica que «quan arriba un nen o una nena, necessita un període d’adaptació per vincular l’infant amb el cavall. El que no fem és obligar-lo a muntar al cavall el primer dia i que comenci a plorar». Ramírez diu que segueixen el ritme que necessita cada nen i remarca que les sessions estan molt pautades perquè l’infant sàpiga el que ve a fer. La terapeuta explica que «els acompanyem amb pictogrames perquè ells també pugin seqüenciar les actvitats que van fent. A mesura que fem l’activitat, posem els pictogrames que toquen».
Pel que fa als beneficis de l’equinoteràpia, Sandra Ramírez, diu que són diversos: «Quan raspallen el cavall, contem les vegades que ho fan. Això dona seguretat als infants i, al mateix temps, treballen la motricitat i els estímuls sensorials». Una altre aspecte rellevant que destaca la terapeuta és que «el ritme del cor dels cavalls és més baix que el dels humans, per això, cada cop que el nen o nena té contacte amb el cavall, s’adequa el seu ritme cardìac al del cavall i baixa l’estrés».
Quan ja es coneixen més, l’infant ja pot muntar el cavall. El contacte amb l’equí també desprèn una calor que afavoreix el relaxament muscular.